Wednesday, November 30, 2011

Annan bakåtsträvande/efterbliven kast

Vi går igenom den omfattande ”Household survey” som MM och UDRC har tagit fram för Ring road -projektet. De olika kasterna är indelade i fyra olika grupper: Scheduled castes, General castes, Schedule tribes, OBC. Vi tittar på varandra…OBC, vad står det för? Vi frågar vår kollega. Other Backward Cast (annan bakåtsträvande/efterbliven kast). Vi ställer oss frågande. Hur kan man ens benämna en grupp av individer så?
Det är svårt att acceptera kastsystemet och de arbetsvillkor som de lågkastiga tvingas jobba under. Det är svårt att acceptera att en person i ens egen ålder utan att reflektera över det sätter sig på golvet i lägenheten och äter sin lunch bara för att vår landlord har sagt att han inte får äta vid samma bord som oss. Numera låser vi dörren och äter middag tillsammans. Det är svårt att acceptera att man utan att reflektera låter någon arbeta 22 timmar om dygnet. Endast två timmars sömn, dessutom i tjänst, är tydligen tillräckligt för vissa. I dag blev den äldre dam (ca 70 år) som jobbar med att servera te på vårt kontor av med sitt hus. Hon bodde i ett litet hus hon själv byggt i ett närliggande slumområde. Myndigheterna rev det utan förvarning för att bredda vägen. Hon får ta sin madrass och sina saker och flytta vidare till grannen. Vardagens små och stora händelser generar mycket funderingar.
Kastsystemet avskaffades 1950 i samband med att Indien blev självständigt (1947) och det är enligt lag förbjudet att diskriminera någon på grund av kasttillhörighet. Även om det officiellt är avskaffat finns ojämlikheterna kvar och lagen gör i praktiken inte så stor skillnad. Indier följer i alltför liten utsträckning formella lagar. Detta gäller både kastsystem och planering. Den moderna supermakten styrs snarare av uråldriga traditioner. Som ett led i det försök till förändring som staten driver kvoteras numera lågkastiga in till universitet och statliga befattningar. I parlamentet är 20 procent av platserna reserverade för ”Scheduled casts and tribes”. Men detta har varit omdiskuterat då det även bidrar till att befästa systemet. I de större städerna i Indien börjar dock kastsystemet sakta luckras upp genom den yngre generationen. Fortsatt blir man dock förvånad då ens nära vänner som annars har en väldigt reflekterande och modern syn på sin tillvaro väljer maka/make efter kast. Föräldrarna och släkten skulle aldrig tolerera något annat.
Kastsystemet är en del av den pågående Ring road-planens förutsättningar. Det är en del av alla indiers verklighet. Från giftermål till jobb, som begränsning eller genväg till välstånd. En av frågorna vi jobbar med är hur man undviker att befästa detta system i planeringen av det nya området.




No comments:

Post a Comment