Wednesday, November 16, 2011

Att finnas på kartan

Den ena slummen är inte den andra lik och sluminvånare är naturligtvis ingen homogen grupp.  Vad som däremot förenar de som bor i slumområden är, enligt FN:s definition av slum, att ett eller flera av följande behov inte är tillfredsställda:
-        Durable housing of a permanent nature that protects against extreme climate conditions.
-        Sufficient living space which means not more than three people sharing the same room.
-        Easy access to safe water in sufficient amounts at an affordable price.
-        Access to adequate sanitation in the form of a private or public toilet shared by a reasonable number of people.
-        Security of tenure that prevents forced evictions. (UN-Habitat)
En viktig del när SPARC och UDRC arbetar med slumupprustning eller förflyttning av slumområden, är själva kartläggningen av områdena och de människor som bor där. Kartläggningen är en förutsättning att föra diskussion med till exempel kommunen om behov och förändringar. Många gånger känner inte kommunen till alla de slumområden som finns i städerna och de finns således inte på några kartor. Ibland saknar människorna i områdena också Identitetshandlingar, vilket i praktiken innebär att de ”inte finns”. Att sakna adress och id-handlingar innebär många svårigheter, bland annat kan det vara svårt att söka jobb, att få bidrag, att öppna ett bankkonto eller rösta.
I Cuttack har UDRC hållit på att kartlägga all slum i staden under de senaste åren.  Det har skett med stöd från UN-habitat. Det finns i dag 360 inmätta slumområden i staden.  Inmätningen har skett tillsammans med Mahila Milans medlemmar från respektive slumområde. Mona- Lisa som är chef för UDRC poängterar ofta hur viktigt det är att människorna själva äger processen och att de blir ägare av informationen. Det finns, som hon säger, många olika stödprogram som kommer och går, och det är viktigt att informationen stannar hos de som är berörda så att de kan använda den för att förändra sin situation.
Själva inmätningen av områdena har skett med GPS. Koordinaterna har sedan importeras i Google Earth och området fått sin plats i världen.  Just nu pågår arbetet med att länka information om områdena till avgränsningarna i ett GIS-program. Tanken är att informationen ska finnas samlad på en och samma plats och vara tillgänglig för alla. Frågan är dock hur tillgänglig den är när den ligger i ett GIS-program, även om det är ett gratis program som alla kan ladda ner på internet?
I ett av områdena vi besöker i Cuttack ger Naina oss vår första lektion i GPS-mapping när hennes område invid floden ska mätas in.




1 comment: