Friday, September 10, 2010

9 september

Undrar om det inte var den hittills varmaste dagen idag? Stora delar av denna tillbringade vi utomhus på fältbesök vilket innebar att våra svenska kroppstemperaturer hade en del att jobba med. Besöket idag gick till Cuttack ca 45 min bilväg inåt landet. Detta är den tredje staden förutom Bhubaneswar och Puri som SPARC har projekt i här. Eller egentligen drivs de av en lokal NGO som heter UDRC. De samarbetar med SPARC som håller i projekten.

Projektet i Cuttack är lite annorlunda än övriga och bedrivs med stöd av UN-Habitat. Eftersom vi troligen inte kommer att jobba så mycket med detta tänkte jag passa på att beskriva det. Syftet är att kartlägga alla slumområden i staden som i dagsläget inte verkar finnas markerade på någon karta alls. Kartläggningen består framförallt av inmätning av området. Detta sker med hjälp av en enkel GPS som Sujit från UDRC har hand om. Tillsammans med Mahila Milan medlemmar från respektive område går han sedan runt och markerar yttre gränserna på slummen.
Målet är att invånarna själva ska kunna göra detta eftersom det är en så enkel teknik. Koordinaterna importeras sedan till Google Earth och Sujit översätter det till ytor. Nästa steg är att skicka denna information till Keya på SPARC i Mumbai där de har tillgång till ett GIS-program. Om Mahila Milan inte redan genomfört en inventering av området vad gäller socioekonomisk statistik, görs detta samtidigt med inmätningen. Detta är också ett tillfälle att få igång en Mahila Milan-grupp i området. När ytorna lagts in i GIS kan information om invånarantal, byggnader, infrastruktur mm enkelt kopplas till detta. Än så länge sker denna koppling till ett separat dokument men på sikt förstod vi det som att man vill bygga upp en databas.

Inmätning av ett slumområde i utkanten av Cuttack. Tidigare var det en by på landsbygden men stadens gränser har flyttats utåt och området räknas nu som en del av staden. Samtidigt frågar en av kvinnorna från Mahila Milan ut invånarna om området utifrån ett färdigt formulär.


Nyligen har indiska staten initierat ett projekt som innebär just kartläggning av landets alla slumområden. SPARC och Mahila Milan ligger alltså redan steget före. Och som i alla deras andra projekt är kanske det viktigaste inslaget just invånarnas egen medverkan i arbetet. Det ska inte utföras av nån kommunsnubbe som kommer ut med avancerad utrustning utan att involvera de boende. Det är de som har kunskapen om sin vardag.


När alla områden i Cuttack inventerats är nästa steg en analys för att sedan kunna ta fram en övergripande strategi för upprustning av stadens slumområden. En sorts översiktsplan helt enkelt, med mycket fokus på genomförandet. Vilka behov har de olika områdena? Var kan in situ-upprustning fungera och var är det är bättre att bygga nytt. Vilka områden har översvämningsrisk, hur ser markägoförhållanden ut etc. Förhoppningsvis får vi tillfälle att återkommer till Cuttack när projektet kommit till denna fas.

När vi kom hem till vårt hus igen hade en ny AC installerats. Ska inte sticka under stol med att det är skönt att få ner inomhustemperaturen något. Fast hållbart? I dont´t think so…

No comments:

Post a Comment