Thursday, September 30, 2010

Organisationerna





Det kan kanske vara på sin plats med en presentation av de organisationer vi jobbar med och har nämnt tidigare i bloggen:

Mahila Milan är ett decentraliserat nätvärk av fattiga kvinnokollektiv som hanterar lån, krediter och besparingar i sina respektive bostadsområden. Det är en självorganiserad gräsrotsrörelse som bygger på granngemenskap. Mahila Milans mål är att skapa utrymme för kvinnor att ta på sig viktiga beslutsfattarroller och att få erkännande för sina insatser att förbättra sin livssituation, ett sätt att stärka kvinnans roll.

Kvinnor i ett område sparar en liten summa pengar varje dag och kan sedan ta lån för exempelvis barnens skolgång, uppstart av verksamhet, hyra en richshaw eller kanske som i det här fallet för den insats som invånarna betalar för sina nya bostäder. Mahila Milan har sedan starten gett ut tiotusentals lån till fattiga kvinnor över hela landet och tillsammans har de sparat miljontals rupees. Vår kontakt med Mahila Milan i Orissa är den vi får genom att delta i genomförandet av deras slum survey. Mahila Milan hjälper staten med sitt pågående projekt att samla in information om slummen. Antal boende, yrken, hälsotillstånd, utbildning osv. Nu i dagarna har vi varit med vid uppmätning av ägande av marken husen står på för att digitalisera materialet och jämföra det med existerande fastighetskarta.


NSDF – National Slum Dwellers Organisation sätter upp community centers (med bl.a. gemensamma lokaler) som bas i områden. NSDF besitter kunskapen och lär ut den till sluminvånarna. Det kan röra sig om att lära ut att själva mäta upp sin bostad eller fastighet. Består till största delen utav män och är en grupp människor bosatta i ett område; sk. ”community groups” (områdesgrupper?) och ”leader of community” som bor i slumområden och informella bostadsområden över hela Indien. NSDF mobiliserar de urbant fattiga att mötas, formulera deras angelägenheter, och att hitta lösningar på deras problem.

SPARC The Society for the Promotion of Area Resource Centres (paraplyorganisation för NSDF och Mahila Milan) organiserar de urbant fattiga att tillsammans formulera sina behov och gemensamt komma fram till lösningar. Inom alliansen har de rollen som förhandlare gentemot myndigheter. De är finansiärer och organisatorer till de två tidigare nämnda organisationerna. Det är också SPARC som sköter kontakter med biståndsorganisationer, staten, osv. Dvs de skriver ansökan till svenska SIDA om pengar. Tillsammans är denna allians aktiv i över sjuttio städer i Indien och i ett nätverk over tjugo länder och jobbar för att förbättra livet för sluminvånare i Indien och i andra delar av världen.
http://www.sparcindia.org/housing.aspx
http://www.sparcindia.org/resettlement.aspx

UDRC - Urban and Deveopment Resource Centre - är namnet på kontoret vi jobbar på i Orissa, egentligen en lokal motsvarighet för SPARC som UDRC är del av. En icke vinstdrivande organisation som förser gräsrötterna med administrativt och finansiellt stöd och dokumentation, och som fungerar som kontakt med formella institutioner. Det slutgiltiga målet för Alliansen som också UDRC är del av är att skapa urbana utvecklingsprocesser som inkluderar de fattiga.
Man har lyckats bygga modellhus till låga kostnader i fyra städer i Orissa, konstruerat sex områdesgemensamma sanitära faciliteter (toaletter, duschar, tvättutrymmen) och 22 individuella toaletter. UDRC har installerat vatten och dränering i 24 områden, dragit elektricitet till tusentals hem, installerat solpanelsdriven gatubelysning i åtta slumområden. Man har säkrat land och förhandlat fram säkert ägande för närmare 5000 hushåll i Cuttack och Paradip. Listan över insatser är kan göras lång.


No comments:

Post a Comment