Wednesday, September 15, 2010

Om Bhubaneswar

Bhubaneswar, sedan 1948 huvudstad för staten Orissa, en stad som Stockholm i storlek, och med en historia som daterar tillbaka till 600 f.kr. Det är lummigt och grönt, särskilt såhär års. I september faller fortfarande en skvätt av monsunen på eftermiddagarna. Även om detta gör att det bildas en och annan pöl på grusvägarna så slipper man damm i luften och man luras att tro att det faktiskt är ganska rent här. Buskarna döljer åtminstone skräpet som kastas på marken och kör Auto rickshawn fort nog så upplever man endast de grova dragen av staden. En grön stad där man skymtar gamla tempel i lummigheten när fordonet man färdas med saktar ner i korsningarna. Det är något helt annat än den stickande förorenade luften som vi upplevde i Bombay.

Vi bor i en tempelstad där legenderna är många och dynastier har avlöst varandra. Religiositeten är hög och området drar till sig många vallfärdande hinduer. En förhållandevis hög andel av stadens befolkning tillhör schemalagda kaster och "tribes". Senast i helgen hölls det religiösa ceremonier i samband med en festival där statyer av elefantguden Ganesh under en procedur skulle föras ned i floden.

Orissa är en fattig och ganska rural provins som urbaniseras i rasande tempo. Urbaniseringsgraden ligger på 30% på tio år. Läskunnigheten är förhållandevis låg: 51 % mot 67% i övriga staden. Tolkar jag översiktsplanen rätt så ger det extra motivation att satsa på dessa fattiga områden.

1 comment:

  1. Tack för intressanta och välskrivna blogginlägg! Det är en glädje att läsa dom. Bilderna är också fina. Vi i Sverige slipper nu sitta och vänta på epost eller på att ni ska komma hem. Och vi kan skicka synpunkter när vi har några. Just nu har jag ingen särskild kommentar, utom Lycka till! Dick Urban

    ReplyDelete