Wednesday, October 6, 2010

Stretch and skew





Det regnar idag trots att jag inte hängt ut någon tvätt på takterassen. Vi överrumplades av vattenmassorna på lunchen och fick ta en rickshaw tillbaka från lunchrestaurangen till kontoret för att inte dränkas i vatten. Temperaturen är nu nere i behagliga 27 både ute och inne och våra hjärnor kan åter arbeta. Vi som var på vippen att åberopa arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2000:42, 31-33 §§) och åka till poolen istället.

Jag läste igenom mitt senaste blogginlägg om förra veckans arbete i Puri och insåg att trots mina ansträngningar att förklara kort och begripligt så blev det ganska rörigt. Försvarar mig med att projektet faktiskt är ganska rörigt. För oss. Slummen har inte blivit kartlagd förut så det saknas genomgående korrekt kartmaterial. Det som finns lider av att saker ändras fort, hus byggs och rivs, en karta blir snabbt förlegad. Sen är själva projektets natur komplicerad. Det handlar om medborgarmedverkan. En demokratiprocess som alltid är svår. Särskilt när den vänder sig till människor som inte alltid vet sin rätt eller kan tala för sig. Som vi nämnt innan är målet att stärka dessa människor, utbilda dem och ge dem möjlighet att utnyttja sina demokratiska rättigheter. En process som måste få ta sin tid.

När vi igår jämförde listorna med de boendes tomtstorlekar och vår uppritning i cad efter helgens platsbesök var det inte mycket som stämde. Vissa tomter var alldeles för stora andra för små. Varför? Vårt ritunderlag som Mahila Milan mätt upp verkade korrekt. Jämförelsen med flygbilder från Google Earth såg bra ut. Kunde det vara ett konverteringsfel av enheter? Listan var i acre. Cad-ritningen i meter. Vi konverterade och konverterade. Jo, vi hade gjort rätt. Kan det vara listan som var fel? Nej, vi kollade av den mot allas lagfarter och det stämde.


Kvar finns möjligheten att de boende pekat ut fel gränser. Kanske vet de inte riktigt vart tomtgränsen går, kanske tänkte de skaffa sig lite extra land, kanske har de köpt till eller sålt land utan att det blivit registrerat. Vi satt och diskuterade med de andra på kontoret som är inblandade i projektet. Att gå ut igen i området och börja mäta, ifrågasätta deras information och skapa oro skulle vara dåligt för den fortsatta processen. Kommunen har inget eget kartmaterial över området. Kanske kan man få dem att mäta upp och ta ansvar för en korrekt karta? Det vi fått av dem hittills är en ”revenue map” från 1988. Kopierad tusen gånger och antagligen skriven på pergament. Den visar fastighetsgränserna i området. De skall vara samma som de tomtgränser vi var ute och mätte in häromdagen. Med lite stretch, skew och god vilja kan den passas in i Cadritningen och stämmas av med de tomtgränser vi ritat. Där är vi nu.

No comments:

Post a Comment