Thursday, October 21, 2010

Trygghet

Det finns ytterligare en typ av projekt som SPARC och Mahila Milan jobbar med som vi inte alls berört. Dels för att det inte direkt har med bostadsbyggandet att göra, dels för att det hittills bara pågår i Mumbai och Pune om jag förstått det rätt. Samtidigt tycker jag det är en spännande del som visar hur SPARC jobbar på bred front med slumuppgradering. Initiativet handlar om att skapa sk "police panchayats" i slumområden (panchayat betyder "rådgivande församling" ungefär). Möjligheten att känns sig trygg och säker i sin egen hemmiljö är ett grundläggande krav och naturligtvis ska detta gälla även i slumområden. Liksom i många andra länder har förhållandet mellan polisen och de fattiga i Indiens slumområden länge färgats av misstroende och en känsla av att polisen inte bryr sig om vad som försiggår i de fattiga områdena. SPARC/Mahila Milans initiativ innebär som kontrast till detta ett nära samarbete mellan polisen och sluminnevånarna.

Police Panchayats är alltså en kommitté bestående av tio representanter från området - sju kvinnor och tre män. Dessa utses av invånarna själva och arbetar nära med utsedd representant från polisen för att lösa tvister. Anledningen till att det är fler kvinnor i kommittén, är att de finns en överrepresentation av kvinnor i brottsofferstatistiken. Kommittéerna har inga polisbefogenheter och allt som diskuteras i gruppen dokumenteras noga. Tanken är att ta tag i dispyter i ett så tidigt skede som möjligt för att undvika att det utvecklas till en större konflikt. Det kan handla om allt från gräl mellan grannar till hustrumisshandel. Eller förhoppningen är ju att man hinner lösa konflikten innan det hinner utvecklas till det senare.... Den typ av dispyter man oftast hanterar kallar de själva "murgi ke uppar jhagde" eller “fighting over chickens”.

Projektet har inneburit att förtroendet mellan polis och sluminvånare ökat. Framförallt kvinnor vågar i mycket större utsträckning än tidigare anmäla brott eller tendenser till brott. Projektet har spritt sig till ett stort antal slumområden i Mumbai och Pune. Förhoppningsvis är det något som också kan appliceras inte bara i andra delar av Indien utan även till andra länder med liknande förutsättningar.

No comments:

Post a Comment